Skip to main content

Wanneer gebruik je IEMT?

IEMT is een krachtige interventie die werkt met oogbewegingen. Het heeft overeenkomsten met EMDR, maar ook veel verschillen. Het fijne aan IEMT vind ik dat het in de meeste gevallen snel werkt en dat er niet veel bij gepraat hoeft te worden. Bovendien gaan we uit van jouw zelfgekozen doel, intentie of vraag.

Sommige mensen komen specifiek voor IEMT bij mij. Voor anderen is het in overleg een onderdeel van een normale coachingsessie binnen een traject voor het ondernemerschap, loopbaancoaching of persoonlijke coaching.

Emoties

Zelf gebruik ik in mijn praktijk IEMT vooral bij problemen die werkgerelateerd of persoonlijk van aard zijn. Denk aan emoties of gedachten die steeds terugkomen en die je belemmeren om te groeien.

Bijvoorbeeld:

 • Faalangst (wat als het niet goed gaat?)
 • Straalangst (wat als het heel goed gaat?)
 • Een gevoel van schuld of schaamte dat steeds blijft hangen
 • Andere emoties die je belemmeren
 • Gevoelens die je hebt overgenomen van anderen
 • Vervelende herinneringen die blijven terugkomen

In veel gevallen gaan we terug naar de eerste keer dat je het gevoel voelde. Je hoeft het niet allemaal te herbeleven.

Je identiteit updaten

Ook vind ik het erg fijn om te werken met de ‘identiteitsbeleving’. Dat gaat over de beleving die je hebt bij een deel van jezelf. Wanneer je bijvoorbeeld zegt “Ik heb het gevoel dat ik het niet goed doe met mijn werk”, dan kunnen we werken aan de ‘ik’ die het niet goed doet. Het klinkt in het begin heel abstract maar het is een heel boeiende zoektocht waar het in zit. Dit hoef je zelf niet te weten voor de sessie want met de juiste vragen komen we daar wel uit.

Een ervaringsverhaal: Onlangs werkte ik met iemand van rond de vijftig, die in zijn werk en privé tegen zijn grenzen aanliep. Het bleek dat hij nog werkte met de inzet en energie van een dertiger. Dit had hem heel ver gebracht en daar was hij trots op. In zijn huidige levensfase mocht hij echter leren wat meer achterover te gaan zitten, om te voorkomen dat hij zichzelf over de kop zou werken. Door met IEMT zijn identiteit als het ware een update te geven, lukt het hem nu beter om in een coachende rol te gaan zitten in plaats van in een uitvoerende rol. Dit is gezonder voor zijn levensfase en past beter bij zijn huidige functie.

Andere toepassingen van IEMT

IEMT is veelzijdig. Het is in veel gevallen ook goed toe te passen bij:

 • Stress
 • Burnout-preventie en opbouw na burnout
 • Fobieën
 • Fysieke klachten die niet overgaan terwijl er geen fysieke reden meer voor de pijn is
 • Diepere verbinding met jezelf of met een ander
 • Perfectionisme
 • Last hebben van andere mensen
 • En… positieve gevoelens en identiteitsbelevingen versterken 🙂

Nadelen van IEMT

Na een IEMT-sessie kun je je moe voelen. Sommige mensen hebben hier meer last van dan anderen, meestal valt het mee als je er in je planning een beetje rekening mee houdt. Die moeheid is logisch want er wordt veel verwerkt in zo’n sessie. Verder zijn er geen bijwerkingen bekend.

IEMT werkt niet voor iedereen en kan ook niet bij iedereen worden toegepast. Daarom stel ik je van tevoren een aantal vragen om te checken welke oefeningen ik met je mag doen. In de eerste sessie beginnen we met een kennismakingsoefening, zodat je kunt ervaren hóe het werkt en óf het voor jou werkt. In de meeste gevallen gaan we daarna meteen door naar jouw vraagstuk.

Verder is IEMT geen tovermiddel maar een goed uitgewerkte therapievorm die met diepgaande processen werkt. Doordat ik verschillende opleidingen en cursussen heb gevolgd en nu in opleiding ben voor Advanced IEMT Practitioner, kan ik je goed begeleiden in het proces.

Ruimte voor groei

Met IEMT creëer je ruimte voor groei, vandaar mijn bedrijfsnaam. Ik word er heel enthousiast van als ik iemand kan helpen belemmeringen op te ruimen en samen te brainstormen over stappen om te groeien. Welke kant je maar op wilt, ik loop met je mee.

Wil je meer weten? Bel/mail/app gerust met je vraag.

Website by Snugger